Вперед за новими враженнями!

11:13


У Сумському обласному центрі позашкільної освіти відбулась звітна конференція юних туристів. Були на ній присутні і наші вихованці: учні Хмелівської та Краснопільської шкіл, які цього року підкорили найвищу точку українських Карпат – Говерлу.

Їх похід проходив влітку під керівництвом досвідченого туриста, вчителя Хмелівської ЗОШ В.В.Будника. Йому вже неодноразово посміхалися гори Криму та вершини Кавказу, а тепер ще й привітно вклонилися українські смереки.

Пішохідний похід був запланований ІІІ ступеня складності Чорногірським хребтом та Свидовецьким масивом з подальшою екскурсією Львовом та Києвом. А так як частину керівництва взяв на себе автор цих рядків, то шлях учнів був сповнений цікавими розповідями про історичні місця Карпат, географічні об’єкти і звичайно переказами гуцульських легенд.

Юні туристи підкорили найвищі точки України, завітали до колишньої польської обсерваторії (найвисокогірнішої будівлі в Україні), яка немов маяк вказує дорогу туристам, виблискуючи реставрованою покрівлею під сонячним промінням, спробували воду з озер льодовикового походження, побували біля бункерів «лінії Арпада», що лишилися мовчазними свідками воєнних баталій. Кожен день, залишав в пам’яті школярів незабутні відчуття та враження. Тут дехто вперше спробував бринзи та посмакував чорницею. А що може зрівнятися з вечерею, зготовленою на багатті, у колі друзів, під нічним небом усипаним зірками? Напевно нічого.

На конференції були презентовані 9 походів: 3 пішохідних, 3 велосипедних та 3 водних, що тільки додало колориту та різноплановості учнівським розповідям. Учасники ділились своїми враженнями, давали поради як справлятися з труднощами в поході ну і звичайно пропагували здоровий спосіб життя та закликали до масової участі у спортивному туризмі, ділилися планами на майбутнє.



Організаторами було вдало продумане дозвілля молоді: це заочні екскурсії Сумщиною, різноманітні ігрові вправи з техніки туризму та в’язання вузлів, психологічні тренінги, тощо.

Для багатьох учасників ці походи лише перший крок. Попереду ще багато непідкорених вершин та не пройдених річок. Залишається тільки складати рюкзаки та чекати наступного туристського сезону. І вперед за новими враженнями!
Р. Дегтярьов,
вчитель історії краснопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів,
керівник туристсько-краєзнавчого гуртка ЦДЮТ
Кiлькiсть переглядiв: 123

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.