Здоров’я

Здоров’я

Здоров’я – поняття багатопланове. Це не лише відсутність хвороб, але й високий рівень пристосування, благополуччя, комфортне психологічне самопочуття, толерантні соціальні відносини. На сучасному етапі виділяють такі складові здоров’я людини: духовне, соціальне, психологічне, інтелектуальне, емоційне, фізичне і особисте. Всі аспекти здоров’я людини однаково важливі й розглядаються у взаємозв’язку.

Фізичне здоров’я людини – це такий стан організму, коли показники основних систем перебувають у межі фізіологічної норми і адекватно змінюються під час взаємодії людини з довкіллям.

Інтелектуальне здоров’я охоплює норму інтелекту, який виявляється в нормальному рішенні різноманітних завдань вербально-логічної і логічно-алгоритмічної взаємодії.

Емоційне здоров’я –це уміння керувати своїми переживаннями.

Психічнездоров’явизначається за показниками:

· Як ви ставитесь до себе;

· Як ви ставитесь до друзів;

· Як ви ставитесь до потреб життя.

Соціальне здоров’я- це уміння спілкуватися з людьми, доброзичливість по відношенню до інших, самостійність дій, думок, рішень.

Духовне здоров’я– повага до духовних цінностей своєї сім’ї, свого народу, всього людства.

Здоров’я особистості –це самовдосконалення і саморозвиток, самооцінка і свобода, здатність бути особистістю.

.

Духовне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

«Поважай себе, тоді інші поважатимуть тебе». (Народна мудрість)

«Душевна краса надає свого відблиску і тілу». (Сенека)

«Єдина краса, яку я знав – це здоров’я». (Г.Гайне)

Фізичне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

· «У здоровому тілі – здоровий дух»,

· «Здоров’я – це не тільки відсутність хвороби, але й стан найбільшого фізичного, психологічного, соціального благополуччя».

· «Бережи одяг поки новий, а здоров’я поки молодий» (Народна мудрість)

· «Щоб стати здоровим потрібно докласти власних зусиль, постійних і значних»

· (В. Ф. Амосов)

Психічне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

· Психічне здоров’я – це наші відчуття, пам'ять , уява, мислення; це – внутрішній світ людини. Психічне здоров’я пристосовує організм до оточуючого середовища.

· «Самовиховання – це творіння себе». (Народна мудрість)

· «Тільки те, чого дійшов сам – залишається в голові, серці, душі». (Народна мудрість)

· «Посієте вчинок – здобудете звичку, посієте звичку – здобудете характер, посієте характер – і ви здобудете долю». (У. Теккерей)

· «Велика воля – це не тільки уміння щось побажати і досягти, але і уміння змусити себе відмовитись від чогось, коли це потрібно». (А. С. Макаренко)

Емоційне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

Емоційне здоров’я – одна із складових частин ідеалу здоров’я, до якого кожен із нас повинен прагнути. Одні емоції сприяють досягненню мети, інші можуть заважати здійсненню бажань, роблять людину пассивною, неуважною.

«Людина, яка думає тільки про себе і шукає в цьому свою вигоду, не може бути щасливою». (Сенека)

Інтелектуальне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

Інтелектуальне здоров’я-складова частина здоров’я. Піклуватися про своє інтелектуальне здоров’я треба завжди незалежно від віку. Інтелект – це розуміння, пізнання, здатність до мислення. Треба завжди використовувати свій розум, вміти його тренувати, загартовувати і не забувати про відпочинок. Здоровий спосіб життя – це також вміння сприймати, запам’ятовувати важливу інформацію.

Соціальне здоров’я

Пам’ятка для учнів:

Ніколи не забувай, що ти живеш серед людей. Не завдавай болю, образи, неспокою, тяжких переживань іншій людині. Людина народжується для того, щоб залишити після себе слід . Людина – господар своїх бажань. Примушуй себе робити те, чого не хочеться, але треба. Справжня людина вміє наказувати собі і бути слухняною своїй волі. «Найбільша перемога – це перемога над собою».(Л. Леонов)

Я – особистість

Пам’ятка для учнів:

Вчись висловлювати свою точку зору. При спілкуванні дотримуйся таких правил: посилайся на джерело, авторитет, думку; з’ясовуй думки співрозмовників; погоджуйся; стимулюй розмову; оцінюй висловлення; узагальнюй.

Кiлькiсть переглядiв: 125

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.